Mediji

Down syndrom centar je prije nekoliko dana pokrenuo virtuelnu učionicu kako bi svojim članovima, mladima sa Daunovim sindromom, omogućio nastavak rehabilitacionog programa i svakodnevne časove i vježbe.

Danas su gosti u virtuelnoj radionici bili su prof. dr Ljiljana Krneta, ambasador BiH u Poljskoj, Koviljka Špirić, generalni konzul Srbije u BiH i voditelj jutarnjeg programa RTRS-a Rajnat Majstorović.

“Danas smo imali i virtuelnu školu glume koju vodi Aleksandra Spasojević, glumica i režiser. Polaznici ove Prve virtuelne škole glume su osam osoba iz RS, četiri osobe iz Sbije i jedna osoba iz Norveške. Sutra će prof. dr Ljiljana Krneta održati virtuelnu radionicu. Nastojimo da poboljšamo internet konekciju i opremu, kako bismo mogli uključiti veći broj učesnika jer imamo dosta novih zahtjeva”, rekao je Zoran Jelić, predsjednik Down syndrom centra Banjaluka. Iz tih razloga, kako naglašava, traže pomoć nadležnih institucija da im pomognu oko rješavanja ove problematike.Svi učesnici iz Poljske, Srbije, Norveške i Republike Srpske su danas poslali poruku – ostani kod kuće.

Dr Ljiljana KRNETA, održala je nekoliko virtuelnih radionica od 1.04.2020. u saradnji sa Down Sy.Centar Banja Luka, a učesnici su bili iz Srbije, Hrvatske, BiH, Norveške, Austrije, Poljske.U programu PAZI NA SEBE, JER TAKO PAZIŠ NA SVE, u komunikaciji sa učesnicima virtuelnih radionica, cilj je bio  jačanje samopouzdanja pozitivnim emocijama i podsticanje pozitivne slike o sebi, korištenjem različitih tehnika.Svi učesnici su bili  aktivni i veoma raspoloženi , što se vidi iz fotografija i njihovih verbalnih i neverablanih poruka.Više na fb stanici Down sy.centra Banja Luka.

Virtuelna radionica “ Ljubav”, učestvovali : Strahinja iz Novog Sada, Strahinja iz Beograda, Tea iz Norveške, Gabrijela iz Austrije, Irena iz  Zaječara, Vlado iz Bronzanog Majdana, Bojan iz Banja Luke, Lazo iz Banja Luke, Nikolina iz  Prijedora, Sandra iz Laktaša i Stefan iz Laktaša.


STUDIORUM-naučno-obrazovna emisija JS RTRS, urednik i urednica Anđa Ilić , Gost dr Ljiljana KRNETA

Istraživanje darovitosti i kreativnosti, na prvoj Međunarodnoj tematskoj konferenciji ECHA u Dubrovniku,  rezultati emprijskih istraživanja autorice Lj.Krneta, saradnja u regionu i  Evropi, priprema za štampu nove knjige o emocijama i emocionalnoj inteligenciji, nominacija za nagradu Snaga izvrsnosti u BiH, dobitnica  nagrade Snaga izvrsnosti, u kategoriji Nauka i Obrazovanje, u BiH u 2019.Sarajevo, predsjednica udruženja “Zajedno u Evropu”, Banja Luka... Ovaj razgovor je bio posvećen darovitoj i kreativnoj djeci i mladima. U srži  interesovanja i predanog  rada decenijama prof. dr Ljiljane Krneta, psihologa je dobrobit djece i mladih u cilju što  kvalitetnijeg obrazovanja.

Preporučujemo i šest emisija naučno-obrazovnog programa, STUDIORUM, posvećen prvoj Međunarodnoj konferenciji “Darovitost, Edukacija darovitih, Inovacije i Kreativnost u obrazovanju i Psihologiji”, održanoj u Banjoj Luci, 25-27.10.2018.Gosti: prof. dr Taisir Subhy Yamin,  akademik prof. dr Grozdanka Gojkov , prof. dr Dragoljub Krneta, prof. dr Darko Lončarić, prof. dr Ljupče Keverski, prof. dr Mojca Juriševič, doc. dr Jelena Prtljaga, dr Snežana Mirkov, prof. dr Aleksandar Stojanović, Mr Alenka Vidrih i dr Ljiljana Krneta.


KVADRAT NA ZNANJE- JS RTRS-naučno-obrazovna emisija-urednica Valentina Lekanić“

„O darovitosti i kreativnosti iz naučnog ugla, sa dr Ljiljanom Krnetom, Fakultet političkih nauka, Univerzitet Banja Luka, 15.12.2016. 

Kako prepoznati i pravilno kanalisati darovitost i kreativnost, iz naučnog ugla gledano! Da li daroviti i talentovani imaju sistematsku podrsku u našem društvu! Šta kažu istraživanja u psihologiji!

Iz bogatog istraživačkog opusa dr Ljiljane Krneta, o darovitosti i kreativnosti, kojim se bavi više od dvije decenije, prenosimo samo jedan dio i govorimo o biltenu ECHA-Evropskog vijeća za visoke sposobnosti. ECHA NEWS, (2016) je objavilo rezultate istraživanja  psihologije stvaralaštva Dr Ljiljane Krneta kao i produkte darovitih i talentovanih studenata Akademije Umjetnosti na 15.ECHA održanoj u Beču, 3-5, 2016.


JS RTRS- tv emisije JS RTRS - Jutarnji program, Obrazovni program- „Kvadrat na znanje“, „ U Fokusu“, Dnevnik, ATV-Banja Luka, radio-tv Politika, Beograd, tv-Hajat Sarajevo.

Poštuju li mediji programska upozorenja o sadržajima neprimjerenim dječijem uzrastu?

1. Krneta, Lj.(1990) EMISIJA LOKOMOBIL iz Banja lučkog studija- “ Vaninstitucionalni oblici rada sa djecom predškolskog uzrsta u dječijim vrtićima Banja Luke-KRAĆI PROGRAMI  Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka

2. Krneta, Lj.(2006) JS  RTRS Jutarnji program 1.06.2006 -Obrazovanje za 21. vijek-nenasilnom komunikacijom u školi –PROGRAMI STVARALAŠTVA I KREATIVNOSTI, 

3. Krneta,Lj.(2006) TV HAJAT SARAJEVO emisija posvećena Međunarodnoj konferenciji NASILJE NAD DJECOM, UNICEF, gost mr Ljiljana Krneta JEDAN MODEL NENASILNOG RJEŠAVANJA KONFLIKATA-rezultati istraživanja nasilja i prevencija nasilja, video DVD

4. Krneta, Lj.(2006) RADIO I TV POLITIKA, emisija ZVEZDANA RADIONICA STVARALAŠTVA, februar, 2006, Beograd

5. Krneta, Lj.(2006) JS RTRS OMLADINSKI FORUM-emisija DELINKVENCIJA I KAKO JE PREVENIRATI

6. Krneta, Lj.(2007) ATV-Banja Luka ,19.11.2007. Dnevnik –NASILJE I KAKO GA PREVENIRATI

7. Krneta,Lj.(2010) ATV- Banja Luka, 19.11.2010. emisija VIZITA, AUTIZAM 

8. Krneta, Lj.(2014) JS RTRS , 31.03.2014.emisija “ U FOKUSU” – UČENJE NIJE MUČENJE- IZOSTANCI IZ ŠKOLE I PREVENTIVNE MJERE ZA POBOLJŠANJE STANJA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA REPUBLIKE SRPSKE

9. Krneta, Lj.(2014) JS RTRS , 17.04.2014 emisja “KVADRAT NA ZNANJE”- O OBRAZOVANJU NAUČNO”  sa dr Ljiljanom KRNETA , naučno-obrazovni program

10. Krneta, Lj.(2015) ATV –Banja Luka, 10.04.2015. emisija APOSTROF-GDJE SU SE IZGUBILE TRADICIONALNE VRIJEDNOSTI –U FOKUSU RIJALITI SHOW PROGRAMI,

11. JS RTRS 3.09.2016. –Jutarnji program

3.09.2016. JS RTRS – Jutarnji program (jutro@rtrs.tv)  razgovaramo sa gošćom,  dr Ljiljanom Krneta,  o pocetku školovanja: polazak u prvi razred osnovne škole i polazak u prvi razred srednje škole. To su krupne novine u životi prvačića i adolescenata, koje i kod njih i  odraslih,  izazivaju  različita uzbuđenja, napetost, i stres. Kako se prilagoditi novim obavezama, pomoći učenicima, da tu vrlo lijepu situaciju ne dožive kao stres, nego kao pozitivnu promjenu ulaska u život odraslih sa određenim obavezama, razgovaramo sa dr Ljiljanom Krneta. Bogato iskustvo koje je stekla kroz dugi niz godina rada u predškolskim ustanovama, osnovnoj i srednjoj  školi , kao i u radu sa studentima, podijeliće sa nama, kako bismo početak školovanja u osnovnoj i srednjoj školi učinili što prijatnijim učenicima,  roditeljima, učiteljima i profesorima. Uz neposrednu  komunikaciju, obogaćenu emocijama ljubavi i radosti, razgovor sa djecom i mladima je temelj uspješnog roditeljstva i podsticanja samopouzdanja.

12. Krneta, Lj.(2016) JS RTRS 15.12.2016..emisija “KVADRAT NA ZNANJE”-O KREATIVNOSTI I DAROVITOSTI  IZ NAUČNOG UGLAgost emisije dr Ljiljana Krneta,  Fakultet političkih nauka,UNIBL Banja Luka, voditelj Valentina Lekanić

13. Krneta, Lj. (2016) JS RTRS -Srpska danas- gostovanje u emisiji povodom crtanog filma PLAVI KIT

14. Krneta,Lj.(2019) JS RTRS 26.11.2019.emisija STUDIORUM-gost dr Ljiljana Krneta, urednik Anđa Ilić,

13. (2020) https://okanal.oslobodjenje.ba/vijesti/u-banjaluci-najvise-razvoda-gost-dnevnika-omar-mehmedbasic/2674/

Nepoznavanje vlastitih kočnica je u razumijevanju emocija drugog, smatra doktor psihologije Ljiljana Krneta. Komunikaciju stavlja na prvo mjesto, a guranje problema pod tepih gleda kao uzrok pada emotivne veze.„Mi danas živimo u kulturi ravnodušnosti, jer smo pod uticajem mnogih zabluda, posebno u tradicionalnom društvu. Emocije ne treba izražavati, sakrij tu emociju, manje si inteligentan pod navodnicima. Naglašavam da je osjećajnost veliki kvalitet!“

(2020) Ljiljana Krneta, doktor psihologije-Za sklapanje braka neophodan je duži period upoznavanja, koji zavisi od emocionalne zrelosti partnera. U takvim vezama imamo više faza, a cilj je spoznati različite osobine potencijalnog bračnog partnera.